Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dísznövények szaporítása

2012.02.22

Dísznövények szaporítása

 

img_0589.jpg

Ludvg Károly elnök és Szauter Gyula kertészmérnök

 

Egyre több emberben merül fel annak a gondolata, hogy a kertek díszeként szolgáló növényeket maguk szaporítsák.

Mielőtt a szaporításra rátérnénk, nézzük meg a dísznövények életciklusuk szerinti felosztását.

               a kép ilusztráció

Beszélhetünk:

1.      Egynyári

2.      Kétnyári

3.      Lágyszárú évelő

4.      Fásszárú évelő csoportokról.

 

1. Az egynyári dísznövények életciklusa 1 évet ölel át. Egész évben virágoznak- ezzel igazi színpompába öltöztetve a kertet-, viszont a fagyok beköszöntével elpusztulnak. Vannak olyan alapjában évelő dísznövények, amelyek a mi éghajlati viszonyaink között csak egynyáriként termeszthetőek. Ilyen pl. a muskátli, fukszia, kardvirág, dália.

 

Az egynyáriak szaporítása történhet dugványozással és magvetéssel.

Dugványozással szaporítjuk a muskátlitmuskatli..jpg

 

, fuksziát, sétányrózsát.

 

A magvetés történhet növényházban vagy szabadföldben. A növényházban a hosszú tenyészidejű fajtákat szaporítjuk, ezeket otthon nem célszerű szaporítani, ugyanis nem tudjuk számukra biztosítani a téli sötét időszakban a fejlődésükhöz szükséges fény- és hőmérsékleti viszonyokat. Ezért érdemes őket kész palántaként megvásárolni. Ilyen növények a mindignyíló begónia, petúnia, lobélia.

 

A magvetéssel helybe vethető egynyáriak igen széles palettát ölelnek fel. Ezek vetési ideje általában márciustól április közepéig tart. A pontos vetési időt a vetőmag csomagolásán elolvashatjuk, és ennek függvényében vetjük. Ebbe a csoportba tartozik az egynyári díszmák, őszirózsa, kaliforniai mák, körömvirág, büdöske, sarkantyúka, oroszlánszáj, hajnalka és még számtalan egynyári dísznövény..

 

2. A kétnyári dísznövények a magvetést követő évben virágoznak. A magvetésük nyáron vagy ősszel történik. Következő évben a virágzásuk megelőzi az egynyáriak virágzását, ezzel töltve ki az űrt a kertben a szomorú téli hónapok után.

Kétnyári dísznövények közé tartozik az árvácska, százszorszép, gyűszűvirág, sárgaviola, nefelejcs.

 

3. Az évelő lágyszárú növények, amelyek több évig élnek, a számukra kedvezőtlen időszakot valamilyen földalatti vagy feletti rügyképlettel vészelik át. Általában az év mindig ugyanazon időszakában nyílnak, ezért ismerni kell a fajokat, hogy belőlük egy egész évben virágzó kertet tudjunk kialakítani.

 

Egy speciális csoport szaporítását említeném, ugyanis sok kavarodás van köztudatban, melyik növény milyen módosult hajtásokkal szaporodik.

a)      Hagymások

b)      Gumósok

c)      Hagymagumósok

d)     Rizómások

 

 

 1. A hagymás évelők csoportjába tartozik a tulipán, nárcisz, jácint, hóvirág.

Ezen növények burkolt hagymával rendelkeznek. Kívülről vékony, sötét színű védő allevelek borítják, melyek alatt találhatóak a húsos raktározó allevelek. Ezek hónaljában található rügyekből képződnek a fiókhagymák, melyekkel tovább szaporíthatjuk őket.

Ezen évelőket 3 évente érdemes felszedni, miután a növény visszahúzódott, a szaporulatot szétválogatni, és szeptemberben, októberben visszaültetni, hogy a fagyok előtt még kellőképpen be tudjanak gyökeresedni. A hagymások ültetési mélysége általában a hagyma méretének kétszerese legyen.

A hagymás évelőkhöz tartozik a liliom is, de ezen növények csupasz hagymával rendelkeznek, ugyanis hiányzik a száraz külső buroklevelük.

Szintén szaporíthatóak fiókhagymákkal, melyek a talajban képződnek, de a liliomra jellemző, hogy a levelek hónaljában illetve a virágban sarjhagymákat képez.

 

 1. A gumó raktározásra átalakult képlet. Ilyen növény pl. a dália. A gumó maga nem tartalmaz hajtórügyet. Ezért fordulhat elő, ha csak 1 gumót próbálunk elültetni, hogy nem hajt ki, bár látszik, hogy a vizet felveszi. Mindig kell egy szárdarabot is hozzávágni a gumóhoz a tő szétosztásánál.

 

 1. A hagymagumó átmenet a hagyma és a gumó között. Kívül száraz buroklevél veszi körbe a gumószerű belsőt. A vegetációs idő alatt új hagymagumók képződnek a régi mellett vagy felett. Ebbe a csoportba tartozik a kardvirág, krókusz.

 

 1. A rizóma rövid szártagú, megvastagodott hajtás, amelyen rügyek és járulékos gyökerek képződnek. Ezek feldarabolásával szaporíthatóak tovább. Ilyen rizómás növények a gyöngyvirág, egyes nőszirom fajták.

 

4. Fás szárú évelők szaporíthatóak:

  • Magvetéssel
  • Oltással, szemzéssel
  • Tőosztással
  • Bujtással
  • Dugványozással

 

Magvetéssel szaporítják általában az alapfajokat, az alanyokat, színes levelűek közül, amelyek magvetéssel megőrzik a színes lombozatukat.

 

Tőosztással az alulról jól bokrosodó, gyökérsarjat képező növényeket. (Amygdalus nana, Cornus stolonifera)

 

Feltöltéses bujtással szaporíthatjuk az orgonát, a magnóliát. Ezt egyszerűen megoldhatjuk, ha tavasszal a hajtás köré kupacot húzunk, amit folyamatosan öntözünk. A kupacot még kétszer-háromszor utána kell tölteni a lemosódás miatt. Az új növényeket ősszel le is választhatjuk az anyanövényről és végső helyére ültethetjük.

 

Dugványozás lehet zöld, félfás, fás, melyek a szaporítás időpontjában térnek csak el egymástól.

Zölddugvány esetén a hajtás zöld, eltörve pattan nem rostos, nem fásodott meg a szállítónyaláb. Általában május végén júniusban érik el ezt a fejlettséget a hajtások.

Félfás dugvány esetén a hajtás szálkásan törik, ez július- augusztusi időszakra tehető.

 

A megvágott dugványon legyen legalább 3 nódusz. Az alsó leveleket távolítsuk el, nagy levelű fajták esetén a fennmaradó leveleket is célszerű felére kurtítani, ezzel is csökkentve a párologtató felületet. A gyökereztetést elősegítendő használhatunk gyökereztető hormont is, melybe a dugvány végét bemártjuk, és ezután dugványozzuk perlitbe, vagy laza szerkezetű földkeverékbe. A gyökereztetéshez magas páratartalom és árnyékolás szükséges. Soha ne szárítsuk ki a dugványokat, mert a pusztulásukhoz vezet!

 

 Gemela Elvira

Válasz  Séta József   úr hozzászólására 

 A fukszia dugványról könnyen szaporítható, ezért nem szokták oltani.

Elvileg lehetséges a törzsesre nevelt fajták esetében a nem elég erőteljes törzset nevelő fajtát ráoltani egy másik gyorsan, erőteljes törzset nevelő fukszia fajtára. Ezt sem igen alkalmazzák, mert sok törzsesre nevelhető fajta létezik, amelyeket nem kell oltani, így olcsóbban előállíthatóak.

 Gemela Elvira

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

peat product

(Janis, 2016.08.11 16:53)

Dear Sirs,

Company FloraWay offers peat moss product for agriculture and horticulture and for purposes of the eco absorbing. We offer product with delivery or without delivery in small bags 225-250lt and in big bales 5000lt-6000lt with different fractions – 0-5mm, 0-7mm, 0-20mm, 0-40mm and etc.

If you use peat product or you have interest, please let us to know and we will try to make best offer for you.

We will be very thankful to received answer from your company.

Best Regards!
Janis Braun
Sales Manager
tel.: +371 20004554
agro@floraway.lv
SIA FLORAWAY LATVIA

Kaposfő Zrínyi 24

(Séta József, 2013.11.25 13:20)

Milyen fásszárú növényre oltható a fukszia.Egyáltalán oltható-e?